2 jaar

Posted By Annibal
Categoirzed Under: Pirate kitty's little angel
Comments (14)

Vandaag is het exact twee jaar geleden dat jij geboren werd. Je was zo vreselijk klein, maar ook al zo vreselijk menselijk.. Een mooi kindje, eerlijk waar; een fijn gezichtje, tien vingers en teentjes. De wereld draait al twee jaar verder sinds dat moment waarin een deel van mij nog steeds bevroren zit. Ondertussen is jouw kleine zusje al bijna een jaar oud.

Ik mis jou. Het voelt licht belachelijk om te zeggen, want ik kén jou niet. Ik weet niet hoe je haren zouden hebben gevoeld, hoe je stem zou zijn geweest. Je lach heb ik gezien noch gehoord en ook je tranen heb ik nooit weggeveegd. En toch is het zo. Ik mis jou en in mijn hart voelt het alsof elke slaapkamer in mijn huis gevuld zou moeten zijn met een bed, een kast met kleding, kleine bezittingen. Maar er is een kamer leeg.

Ik probeer mezelf ervan te overtuigen dat jij nog ergens bent, bij ons, een soort van. Onze engel. Dat hoop ik, al hoop ik tegelijk dat jij rust hebt. Ik weet het niet.

Wij zijn twee jaar verder en pas nu begin ik, met professionele hulp, te leren om mijn verdriet minder overweldigend groot te maken, de pure moederliefde voor jou die grote plek in te laten nemen. Dan doe ik jou meer recht. En jouw broer en zus. En je papa en mij. Want feit is: mijn verdriet om jou is nog altijd immens. Hóe gelukkig ik ook ben, hoe zeer ik ook geniet van alle moois en leuks, mijn wereld heeft nog immer een zwarte rand. Het wil niet weg. Niet vanzelf. Want ik hou het vast, zonder dat ik het zelf door heb. Immers, meer als verdriet heb ik niet meer van jou. Toch? Als ik dat laat gaan, dan ben je weg en dat mag nooit nooit nooit. Zegt mijn onderbewuste althans.

Mijn bewuste ik weet nu dat het anders kan en dat ben ik nu aan het leren. De moederliefde hoog in mijn keel en mijn verdriet in een doosje in de kast in plaats van andersom. Het mag er beiden wezen, maar de plek moet anders.

Vandaag valt me heel erg rauw. Maar dat er heel erg veel mensen aan jou denken doet mij meer goed dan dat diezelfde mensen door hebben. Dankzij hen ben jij namelijk niet weg en vergeten.

Straks gaan we met je broer en zus de kerstboom opzetten en dan zetten we de engel die wij vlak na jouw geboorte kochten weer bovenop. En dan, voor even, ben je heel dichtbij.

Ik hou van jou.

14 Responses to “2 jaar”

 1. Marieke Says:

  Brok in mijn keel. Ook op mij als meelever aan een verre zijlijn heeft hij en heb jij grote indruk achtergelaten. Als ik zijn naam ergens hoor of lees denk ik altijd even aan jullie allen.

 2. Dina Says:

  Dikke knuffel. Ik heb een brok in mijn keel. Ik denk aan jullie :*

 3. Dionne Says:

  Xxx

 4. sabina Says:

  He an,

  Wat mooi geschreven.
  Moest even slikken toen ik het las.

  Heel veel sterkte.

  Gr sabina

 5. Carla Says:

  Gabriël zal ik nooit vergeten An. Nooit.

  *knuffel*

 6. Carla Says:

  Het gemis zal er altijd zijn lieverd, maar vergeten zullen we het nooit.

  Dikke knuffel,

  Pa en ma

 7. Marielle Says:

  Kippenvel..
  heel veel sterkte lieverd. Kus!

 8. Kirs Says:

  Wow An.. Wat puur verwoord, mooi! We vergeten hem nooit!

  Dikke knuffel x

 9. Erica Says:

  Tranen in mijn ogen, erg mooi be/geschreven.
  Dikke knuffel voor jullie. Xx.

 10. Myrna Says:

  Nee, nooit vergeten. Hij hoort bij jou, bij jullie. X

 11. Myrna Says:

  Trouwens, wat een mooi beschreven inzicht: het verdriet dat je vasthoudt, omdat dat alles is wat je van hem hebt.
  Hij leert je zoveel An en misschien dat hij uiteindelijk ook laat voelen dat hij er ís en blijft, ook zonder verdriet.

 12. Nienke Says:

  Wat een prachtige, rake woorden… potverdikke dat komt over.
  Het is en blijft zoiets intens verdrietigs.
  Vergeten zul je ‘m niet, An. Niemand dichtbij jullie zal ‘m vergeten.

 13. liesbeth Says:

  goh goed verwoord. Tuurlijk vergeten kan niet met je verdriet leer je op een dag omgaan hij zal altijd in je buurt zijn dat is mooi knuffel

 14. Meme Says:

  ik kan hier van alles typen, maar eigenlijk wil ik alleen maar zeggen: Dikke knuffel, en die kom ik je snel echt geven.. X

Leave a Reply

?>