Zwarte Piet

Posted By Annibal
Categoirzed Under: Pirate kitty has an opinion
Comments (6)

Het is nu zo’n beetje half oktober en de discussie is in volle hevigheid losgebarsten: to Zwarte Piet or not to Zwarte Piet. “Handen af van onze traditie!” versus “Zwarte Piet is racisme”. We hebben er allemaal een mening over en de emoties lopen, zo blijkt, hoog op.

Dat Zwarte Piet helemaal niet zwart is van het roet uit de schoorsteen, zoals nog wel eens gezegd wordt, kom je al gauw tegen wanneer je eens een rondje google op het onderwerp loslaat. En laten we wel wezen: wéten we dat diep in ons hart eigenlijk niet allang? Als hij zwart is van het roet, waarom zijn zijn kleren dan niet vies? Waarom heeft hij dan wel rode lippen? Waar komt dan dat zwarte kroeshaar vandaan en waarom droeg hij ooit gouden creolen in zijn oren? Zwarte Piet is zwart omdat hij een negroïde persoon voor moet stellen, een karikatuur van een groep mensen met wie wij samenleven. Een groep mensen met gevoelens en met trots.

Wat zijn nu eigenlijk de échte argumenten om Zwarte Piet niet eens grondig te moderniseren en zijn voorkomen aan te passen aan de moderne tijd? De ‘argumenten’ die tégen deze modernisering zijn vind ik, op z’n állerzachtst gezegd, schamel. “Het is traditie!” zegt men, en dan vraag ik me af of zij ditzelfde argument ook bezigen ten aanzien van vrouwenbesnijdenis, stierenvechten of het houden van dierentuindieren in te kleine leefruimten. “Men moet niet zo fijngevoelig reageren, het is niet kwetsend bedoeld” is een andere, en daar zit volgens mij de crux. Wie zijn wíj om te bepalen wat een ander wel of niet mag voelen? Waarom is een persoon met een getinte huid per sé te fijngevoelig wanneer hij of zij zich ongemakkelijk of gekwetst voelt door het fenomeen ‘Zwarte Piet’? Zeggen dat iemand er niet zo kleinzerig over moet doen is nogal makkelijk als jij niet degene bent die gekwetst wordt.

“Zwarte Piet is pesten.” zei meneer Gario bij Pauw en Witteman pasgeleden. Henk Westbroek maakte hem er briesend belachelijk om, maar ik denk wel dat meneer Gario gelijk heeft. Nee, het is niet zo bedóeld. Het nederlandse volk laat niet een buslading zwarte pieten uitrukken met de intentie om mensen met een donkere huidskleur voor schut te zetten. Maar weten we allemaal die jongen nog, een jaartje of 20, die eind vorig jaar zelfmoord pleegde vanwege het gepest zijn? Weten we nog hoe geschokt men was door zijn dood? Denken we nu echt dat het de intentie van zijn pesters was om die jongen tot zelfmoord te drijven?  Dat als je zijn pesters ermee zou confronteren, die mensen zouden zeggen “Nou! Goed he? Dat is ons maar mooi gelukt, opgeruimd staat netjes!” ? Nee, nee, nee, natuurlijk niet! Dát zal ongetwijfeld nooit de intentie zijn geweest. En toch was dat het gevolg en ach en wee, wat vonden we dat allemaal toch erg. Wanneer het echter om Zwarte Piet gaat is pesten klaarblijkelijk geoorloofd; wanneer meneer Westbroek een man die vertelt over hoe iets kwetsend op hem overkomt belachelijk maakt wordt er gewoonweg gelachen.

De mensen die nu dus vinden dat er niet zo gezeurd moet worden over Zwarte Piet, die vinden dat we vast moeten blijven houden aan een -sowieso in beweging* zijnde- traditie, vinden dus dat wij willens en wetens onze zin moeten doordrijven en feest moeten vieren op een wijze die kwetsend is voor een groep anderen. Alles wellicht onder het mom van de kinderen, die toch niet de dupe zouden moeten worden van volwassen schermutselingen? Laat het dan juist diezelfde kinderen zijn die het ruimdenkendst zijn van allemaal: ik heb nog nooit zoveel acceptatie, van wát dan ook, gezien als bij kinderen. Als iets is dan is het, zij nemen het voor waar aan en gaan verder. Juist onze veerkrachtige kinderen zal het m.i. geen bal kunnen schelen in welke vorm de knecht van de Sint gegoten wordt. Het feest bestaat dan voort, maar in een nieuwe vorm en de hedendaagse media zijn er uitstekend voor geschikt om het één en ander plausibel te maken. Wat een fantastische toepassing van dat dagelijkse Sinterklaasjournaal!

Laten we nu met z’n allen eens ophouden met die discussies over intenties en tradities, want dat doet er allemaal niet toe. Niet écht. Wat ertoe doet is een feest voor kinderen, waarin élk kind, ongeacht zijn of haar afkomst, met volle teugen kan genieten van die goede oude Sint.

*: Immers, de Sinterklaastraditie is nog geen 100 jaar hetzelfde geweest; van de Sint zonder knecht naar de Sint mét een knecht, daarna steeds meer knechten, die eerst een roe bij zich hadden en gouden slavenoorbellen droegen, hetgeen later ook weer werd afgeschaft. Om met de tijd mee te gaan, nota bene!

6 Responses to “Zwarte Piet”

 1. Meme Says:

  Ach en laten we die zigeunersaus nou ook ns afschaffen. Want dat is zo kwetsend voor de nomaden die in woonwagens rondreizen. En de kerstman dun want kwetsend voor dikke mensen. Waarom is het de laatste jaren zo dat mensen zich ineens zo snel gekwetst voelen? Volgens mij is er nooit iets kwetsends aan geweest. En ineens voelen mensen zich onheus bejegend omdat een wafeltje met slagroom en chocola eromheen een negerzoen heet en omdat zwarte piet een neger zou zijn. Maar. Als we ze nou allemaal ‘blank’ maken en steil haar geven. Wat dan?? Dan zijn t gewoon management assistenten. Maar omdat ze donker zijn zijn het ineens slaven?! Wat een onzin. Ik ben het er niet mee eens ;-)

 2. Annibal Says:

  Maar Mé, waaróm dan niet? Ik begrijp niet zo goed waarom minstens de helft van het nederlandse volk ervan overtuigd is dat het welslagen van het Sinterklaasfeest afhankelijk is van de kleur van Zwarte Piet :)

  Overigens is de lobby jegens Piet al begonnen in de 60′er jaren. De amerikaanse tegenhanger, blackface genaamd, is aldaar reeds bij wet verboden.

 3. Meme Says:

  Nou…. Ik snap gewoon niet waaron mensen zich zo snel beledigd voelen tegenwoordig. En waarom valt niemand over een man in een jurk? Of dat het paard van Sinterklaas wit is. want als die zwart geweest zou zijn? was dat dan ook racistisch?

  Als een donker iemand zich racistisch beledigd voelt door een geschminkt persoon in een pofbroek, vraag ik me gewoon af waar het misgaat.
  wat mij betreft zegt dit filmpje ook veel:
  http://www.youtube.com/watch?v=VNWmzwHCIRE

 4. Annibal Says:

  Beetje laat, maar alsnog: wát is er mis met wat aanpassingen zodat de feestelijkheden kunnen worden voortgezet zónder te kwetsen? Ik heb je filmpje overigens niet gekeken, ik krijg ‘m niet open :’)

  Ik snap gewoon niet dat heel nederland gilt (emphasis on ‘gilt’) dat een ánder zich niet druk mag maken om iets, maar zelf klaarblijkelijk wel met paars aangelopen hoofd actie mag voeren voor het tegengestelde. Ik vind het echt beschamend, tbh.

 5. Annibal Says:

  (Filmpje doe ik even zodra ik achter de laptop zit.)

 6. Annibal Says:

  Mémé, mag ik jou ook ee filmpje laten zien? Het is een gesprek tussen Pino en Gerda in de Sinterklaasaflevering uit 1987. Het begint rond de 13e minuut. Wil je het hele gesprek bekijken en kun je me dan eens vertellen of je nog steeds vind dat mensen ‘tegenwoordig’ zo snel lichtgeraakt reageren?

  http://youtu.be/CZHJw8YAzIk

Leave a Reply

?>