The West-Memphis three

Posted By Annibal
Categoirzed Under: Pirate kitty has an opinion
Comments (6)

Stel je voor dat drie jongetjes van 8 jaar worden vermoord op zo’n gruwelijke wijze dat de meeste mensen misselijk worden bij het lezen van de details. Stel je voor dat dit gebeurt in een gemeenschap waar religie, homofobie en bekrompenheid de alledaagse boventoon voeren. Plaats het tijdstip ergens in 1993, de plaats ergens in Arkansas, USA.

Stel je voor dat de mensen die daar wonen -terecht- niet weten waar ze het zoeken moeten van zoiets gruwelijks, recht voor hun deur. Ze willen een dader. Ze willen gerechtigheid.

En stel je nu eens voor dat zich, ergens in het hoofd van een belangrijke politieman, een idee vormt. Een idee over een jongen uit de buurt, een beetje een rare. Luistert naar metal, leest horror. Je weet wel, zo’n jongen van wie je het zó voor kunt stellen dat hij de duivel aanbid.

Wat gebeurt er dan?

Dan wordt  de menigte een beetje gek. De politie wordt een beetje gek. Ze steken elkaar aan, gaan dingen zien die er niet zijn en zien dingen die er wel zijn over het hoofd. Bewijzen worden genegeerd, getuigenverklaringen worden ‘gekocht’. De media vergroot alles lekker uit. Een jongen, een tiener nog, met een lichte mentale handicap wordt op uiterst dubieuze wijze een bekentenis ontfutseld, tesamen met een beschuldiging aan het adres van twee andere jongens. Een satanische offering. Drie kleine jongetjes dood, drie grote jongens in de cel. Eén van hen on death row.

Stel je voor.

En nu, achttien jaar later, zijn die drie jongens, die nu mannen zijn, dan eindelijk vrij. Maanden voor er de mogelijkheid was om aan te vragen de zaak opnieuw op een rechtzitting te plaatsen aan de hand van nieuw bewijs. DNA-materiaal waarmee de onschuld van deze jongens -nu onomstotelijker dan onomstotelijk- vast komt te staan. De staat Arkansas ziet de bui al hangen: deze kolossale, bizarre en belachelijke fout gaat hen veel geld kosten wanneer er opnieuw een zitting komt. Schadevergoedingen voor het weggooien van achtien-en-een-half jaar van drie jonge levens. Dus wat doe je dan? Je maakt gebruik van een speciale ‘plea-bargain’ die nogal vreemd in de oren klinkt, maar binnen het Amerikaanse rechtssysteem klaarblijkelijk gewoon mag: je laat hen schuld bekennen terwijl zij hun onschuld vol mogen houden.. En laat ze vrij.

Ik weet niet wat ik het ongelooflijkst vind aan dit verhaal: de gruwelijke moorden op zich, het feit dat deze jongens óóit veroordeeld hebben kunnen worden (één van hen de doodstraf, nota bene) of de manier waarop de staat zich nu afmaakt van deze fout. Klaarblijkelijk is men zich bewust dat de veroordeling stinkt aan alle kanten, maar weigert de fout écht recht te zetten.

Ik was, met velen, opgelucht te horen dat de drie veroordeelden vrij waren gekomen. Death row is geen grapje. Maar ik kan gewoonweg níet bevroeden hoe een rechtsysteem zó graag zijn eigen fouten in stand houdt, ook na al die jaren. Niet alleen ontnemen ze drie onschuldige mensen zo hun eer, zuivere geweten* en kans op schadevergoeding, zij ontnemen 3 acht-jarige jongetjes hun énige kans op ware gerechtigheid.

Zes levens verwoest, een dader** lacht in zijn vuistje..

Nieuwsgierig?

http://www.wm3.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/West_Memphis_Three
http://www.trutv.com/library/crime/notorious_murders/famous/memphis/index_1.html

*: Zij hebben immers moeten liegen om uit de cel te komen en misdaden bekend die zij niet pleegden.
**: Of twee, zoals het vermoeden al langer is.

6 Responses to “The West-Memphis three”

 1. Nien Says:

  Het is een ‘moderne’ heksen- of kettersjacht (er is natuurlijk niets moderns aan; Middeleeuwse praktijken zijn dit). Er móet een dader aangewezen worden, er is haast bij geboden, want Het Publiek, het volk moet gerustgesteld en gekalmeerd worden: het vertrouwen in het politieapparaat terugkrijgen.
  Bij deze zaken kan ik er ook, net als jij, met mijn kop niet bij.
  Het idéé: dat de werkelijke dader voor de tv zit, of een krant openslaat, en decennialang op deze manier het nieuws kan volgen zoals ‘wij’ het allemaal volgen en DAN ZIJN MOND EROVER HOUDT.
  Ook wanneer zaken allang verjaard zijn en berechting vrijwel uitgesloten is. Ook wanneer de dader in kwestie bejaard of ernstig ziek is.
  De waarheid gaat uiteindelijk mee een graf in, en daartegenover staan in dit geval meerdere verwoeste levens. Niet alleen van de vals beschuldigden, ook van hun families, vrienden, naaste omgeving. Dát is levenslang.

  En dat dan zoiets vaststaands als DNA geen verschil mag maken in de vraag wel/niet schuldig…!

 2. Annibal Says:

  Vreselijk he? En die heksenjacht, pfff.. Als tiener was ik ook ‘die freak’, die van rare dingen hield, voor satanist zou kunnen worden gehouden. Wat ik nu allemaal heb is die jongens ontnomen.. Ik hoop dat de echte dader (of het meervoud daarvan) nog eens zal krijgen wat hem toekomt.

 3. Myrna Says:

  Wat een afschuwelijk verhaal. Het is toch je grootste angst dat jouw kind zoiets overkomt als wat die drie jongetjes overkomen is. Maar soms denk ik ook wel eens: wat als je kind nu aan de andere kant zou staan? Wat als hij ooit de dader wordt? Dat is net zo verschrikkelijk, maar dat sluit je al snel uit als ouder: mijn kind doet zoiets niet.
  In dit geval is er nog een kant: wat als je kind als dader aangewezen wordt, maar onschuldig is?? Ook om gek van te worden!

 4. Annibal Says:

  Van welk oogpunt ook, ik vind het een verhaal dat mij kippenvel bezorgt als ik eraan denk. Precies wat je zegt.. Die jóngetjes! OMG, wat een vreselijk iets.. En dan die onschuldige jongens in de cel, zo vreselijk lang.. En inderdaad, ik moet ook meteen denken aan de ouders van die Noor van pasgeleden, wat een verschrikking moet het zijn wanneer je bloedeigen kind zoiets doet. Bizar.

 5. Nien Says:

  @An: Daar moest ik ook meteen aan denken: als puber leende ik boeken uit de bieb waar mijn moeder koude rillingen van kreeg: over moordenaars en hun slachtpartijen. Inclusief foto’s.
  Het interesseerde me mateloos, géén idee waarom. Het idee: dat mensen in monsters kunnen veranderen; wat dríjft ze?!
  Ging vanzelf na een jaar of wat weer over.
  Het lijkt me dus iets wat bij de puberontwikkeling hoort: interesse voor het absurde, het oculte, …
  Maar als je dan verdachte bent… en ze vinden ook maar iets bij je thuis wat in die ‘freak’richting wijst… dan hang je.

 6. heike Says:

  Hi,
  Mijn hart gaat uit naar de slachtoffertjes, maar ook naar de 3 jongens wiens toekomst ontnomen is. Iedereen is bang van islamitietische extremisten, maar we zouden meer angst moeten hebben voor de rooms-katholieke extremisten…… elk soort van extremisten. Je moet doof blind en gevoelloos zijn om die jongens terecht te stellen. Uiteindelijk heeft Damien de brandstapel gekregen omdat hij respect had voor elk geloof en jong, naïef genoeg te geloven dat hij zou behandeld worden zoals hij anderen zou behandelen.
  liefs, heike

Leave a Reply

?>