Veiligheid

Posted By Annibal
Categoirzed Under: Pirate Kitty's adventures
Comments (3)

Wanneer je bepaalde dingen op een vaste manier doet raakt dat ingesleten. In de loop der jaren maak je je eigen hoe iets gaat en daarvanaf stappen blijkt soms verdraaid moeilijk te zijn. Bij sommige dingen ben je je daar erg bewust van (neem bijvoorbeeld een verslaving), maar bij andere dingen sta je er minder bij stil. Heb je het misschien niet eens dóór.

Mijn moeder en ik hadden beiden al tijden de wens om een keer mee te doen met een slipcursus. Mijn moeder kwam een aanbieding tegen en ja, een moeder-dochteruitje, wanneer was eigenlijk de laatste keer dat we dat deden?

De slipcursus was al snel geboekt en zoals altijd wanneer je het druk hebt: voor we het wisten zaten we in Rosmalen te luisteren naar de instructeur die een hoop te vertellen had over veiligheid bij het autorijden. Bijzonder interessant, wat hij zoal te vertellen had. Een paar echte eye-openers zaten erbij! Het zette me flink aan het denken: nadat ik mijn rijbewijs haalde, bijna 12 jaar geleden, ben ik gaan autorijden. Ik paste toe wat ik geleerd had, tot aan de dag van vandaag. Toen Paul net bezig was met zijn rijlessen zei hij me dat de manier waarop ik kijk voor ik van baan verwissel of afsla na al die jaren nog altijd text book is. Dat zat dus wel goed, dacht ik.

Die slipcursus leerde me uiteindelijk meer over veiligheid in het algemeen dan over wat te doen wanneer je in een slip raakt. Een noodstop maken zonder ABS of juist mét, je remweg, de manier waarop je stuurt, de manier waarop je gas geeft, de snelheid die je rijdt. Toen ik les had kreeg ik nog op mijn kop van mijn leraar als ik me aan de maximum snelheid hield terwijl al het verkeer harder ging: ik moest wel een beetje met het verkeer meerijden, hoor. Nu, dik 11 jaar na dato is dat ongehoord! Ik was al voorzichtig aan het experimenteren met het nieuwe rijden, omdat mijn rijstijl in de stad onnodig milieu-onvriendelijk is. Nu is daar nog iets bijgekomen: ik wil veiliger rijden. Old habits die hard, but they can die. De eerste stap is gezet: de betere stuur-methode pas ik nu redelijk succesvol toe. So far, so good.

Nadat we de cursus erop hadden zitten kon ik eigenlijk maar aan één ding denken: ik begrijp eigenlijk niet dat zo’n trainingsmiddag, zo’n opvijzeldag voor bestuurders, niet standaard is voor iedereen met een rijbewijs. Ik ben me bewust geworden van het feit dat ook op dít gebied inzichten veranderen, verbeteringen kunnen worden gemaakt. Winst kan worden behaald. Ja, ik kan het iedereen aanraden: doe die cursus!

Ennehm, dat het onderdeel slippen ook nog eens enórm leuk is, dat is natuurlijk meegenomen ;)

3 Responses to “Veiligheid”

 1. Ma Says:

  De laatste moeder-dochter uitje kan ik me niet meer herrineren
  of het moet een keer naar de stad zijn geweest voordat Stef geboren was.
  Om spulletjes te kopen staat mij vaag bij.
  Die slipcursus heeft ons zeker weer nieuwe dingen geleerd hopelijk hebben
  we ze nooit nodig, maar nu weten we in ieder geval wat we moeten en vooral wat we niet moeten doen.
  Kijk er weer naar uit om een moeder-dochterdag te hebben.

  Heel veel liefs XXX

 2. Pa Says:

  Gaaf!!!!
  Veiliger, zuiniger, dus mens- en millieuvriendelijker rijden is volgens
  mij niet zo moeilijk.
  De strijd om sneller ergens te zijn als je mede weggebruikers, gaat je
  zonder een hoop ellende en ergenis in het huidige verkeer toch niet
  lukken.

  Laat de regering maar in plaats van een dure bekeuring een soort
  van verplichte tijdrovende en pittig geprijsde cursus opleggen.

  H.v.j.

 3. Sjoerd Says:

  Ja een slipcursus is te cool! Heb ik deze zomer ook gedaan!

  Je leert er van alles mee! Echt inderdaad een eye-opener op bepaalde gebieden!

  Liefs
  Sjoerd

  Ps. Ja ik volg je nog zoveel mogelijk! ;-)

Leave a Reply

?>