Lefty

Posted By Annibal
Categoirzed Under: Uncategorized
Comments (10)

Ik ben linkshandig. Dat ontlokt nog wel eens interessante opmerkingen van anderen: zo vinden sommigen schrijven met de linkerhand toch "zó knap!" en vinden andere mensen het heel bijzonder "dat ik dan tóch zo'n mooi handschrift heb". Knap vind ik het allerminst (hell, rechtshandigen zijn veel knapper, weet je wel niet hoe móelijk dat is? ;-)), lastig soms wel. Want wat veel rechtshandigen zich niet beseffen, is dat onze maatschappij volledig is ingericht op rechtshandigen. De kant waarop je het deksel van een pot moet draaien om deze te openen. Handvatten van van alles en nogwat. De streepjes op de meeste koffiekannen. Kurkentrekkers. Blikopeners. Scharen. De snij-kant van messen. Zelfs de ramen in de meeste klaslokalen zitten links, zodat het licht goed valt voor rechtshandigen bij het schrijven. Of moet je dan eens een gitaarles nemen van iemand die rechtshandig is.. Dat werkt voor geen meter en linkshandige leraren heb je natuurlijk ook niet, want daar kunnen rechtshandigen weer niets mee.

Meestal kan ik daar als linkshandige mijn weg wel in vinden. Sommige dingen pak ik raar vast, andere dingen (zoals een kurk uit een fles wijn halen) vraag ik gewoon aan Paul*. Vroeger, toen ik net leerde schrijven, was het overigens een groter probleem. Ik schreef van rechts naar links en ook nog eens in spiegelbeeld en het schijnt aanzienlijke moeite te hebben gekost om dat eruit te krijgen. Toen ik een jaar of 8 was kreeg ik mijn eerste (en enige) linkshandige schaar, maar doordat ik toen allang met een rechtshandige had leren knippen kon ik er niets mee. Tot op heden doe ik het ermee, met al die rechtshandige spullen. Maar de laatste tijd gebeurt me iets wonderlijks: ik kan er ineens niet meer goed mee omgaan. Knippen met een rechtshandige schaar lukt me niet meer goed, met name. Dus nu ben ik in dubio: meer linkshandige artikelen kopen? Een schaar, een kurkentrekker, meer van die dingen? Maar wie zegt dat ik daar nu dan ineens wél mee om kan gaan? Goedkoop s het vervangen van al die spullen allerminst, dus tja.. Ik weet het nog even niet. Zijn er linkshandigen in tha hood die meer ervaring hebben met dergelijke spullies?

*: Paul is trouwens nog veel bijzonderder: hij is ambidext en kan dus veel dingen (ook) met rechts. Interessant gegeven, wanneer je weet dat linkshandigheid voor een deel erfelijk is bepaald, in het kader van later-als-we-groot-zijn-worden-wij-vast-ook-papa-en-mama, vind u niet? 

10 Responses to “Lefty”

 1. Miek Says:

  Gos, nee, geen idéé van dat het zo ingewikkeld kan zijn voor een linkshandige, met rechtshandige spullen. Ben me er helemaal niet bewust van dat het allemaal zo ‘rechts’ is. Suf zeg!
  En wat raar dat je er nu ‘ineens’ last van krijgt. Succes met spullies/ ervaringen verzamelen, haha!

 2. gieling Says:

  ik herken de ongemakken onmiddellijk. ik moet u tot mijn schaamte erkennen dat ik over twee linkerhanden beschik…

 3. Janneman Says:

  wit je dat er een theorie is dat linkshandigen spiegeltweelingen zijn, waarvan een van de twee vruchtjes in een zeer vroeg stadium zich niet ver ontwikkelt en verdwijnt.) Er schijnen heel veel spiegeltweelingen te zijn. Maar je weet het eigenlijk alleen als je een linkshandige hebt.

 4. Fran Says:

  Ja, hier een linkshandige! Meldt!
  Koop die schaar voor linkspotige. Ik heb er ook 1 en ben er al jaren blij mee.

 5. nelis Says:

  ik kan echt he-le-maal niks met links.. :) Kus!

 6. Marieke Says:

  Linkse hiero!

  Geen speciale linkshandige dingen, alleen een vulpen. Knippen doe ik rechts, trouwens. Muizen ook. Dat kan ik erg goed met rechts.
  Ik had mezelf ook leren schrijven van rechts naar links in spiegelschrift!

  Lefties rule!

 7. Erica Says:

  Ik ben rechtshandig, maar heb van jongs af aan mezelf af en toe wel dingen ook links aangeleerd. Onder het mom van altijd handig… ;-) De wereld is erg ingesteld op rechtshandige omdat er gewoon veel meer mensen dat zijn ipv links. Moet eerlijk zeggen dat dat best een beetje discrimintaie is. Want net wat je zegt, voor een aantal dingen zijn ook linkse versies van ontworpen, maar dat gaat niet voor alles op.
  Wel raar dat bepaalde digen nu lastig gaan worden terwijl je het jaren geen probleem vond.
  Ik hou me ogen en oren open als mensen nog linkshandig spul over hebben..
  Kiss!

 8. sanneke Says:

  Ik ben omringd door lefties. Rinke is links, Jip en Nisse ook. Maar ik verwacht dat Neeltje net als ik rechts zal zijn. Rinke heeft ook met rechts leren gitaar spelen en knippen, maar we hebben voor de jongens linkshandige scharen.

 9. Annibal Says:

  @ Miek: Haha, dank je wel :-) Ik snap er zelf ook echt helemaal niks van: waarom nu ineens? Nouja, ik ga maar eens beginnen met een schaar. De rest kan altijd nog..

  @ Gieling: Wanneer je linkshandig zou zijn was dat zo slecht nog niet ;-)
  @ Janneman: Nee, die kende ik nog niet, dat is wel interessant! Zeggen ze er dan ook bij waaróm de linkshandige dan links is in verband met die spiegeltweeling?

  @ Fran: Haha, nooit gedacht at ik jou nog eens aan het reageren zou krijgen :-) Dank voor je tip, ik ga ‘m opvolgen. Hoe is het verder met jou en je aanhang? Zullen we binnenkort nog eens daten voor je met verlof gaat?

  @ Neel: Haha, dat heb ik dus met rechts :) Liefs!

  @ Marieke: Agree, we’re cool! Vulpennen heb ik trouwens ook nooit voor linkshandigen, werkt dat beter dan rechtshandig? Ik vind vulpennen eigenlijk sowieso niet fijn, omdat je er zo van gaat stempelen..

  @ Erica: Het is an sich ook wel logisch hoor, maar het kkan soms wel vervelend zijn als er dan helemáál geen rekening met je gehouden wordt. Zoals dat er dan maar op één kant van de koffiekan streepjes staan, dat vind ik echt dom. Een kléin beetje bedrukking aan de andere zijde en ook linkshandigen kunnen ‘m prima gebruiken, maar nee.. Wel handig als je inderdaad ook met de andere hand wat dingen kunt, zeker in jouw geval natuurlijk.. Ik kan nagenoeg niets met rechts en alles wat ik er wél mee kan moet ik heel vaak doen, anders verleer ik het in no-time weer :( Dank je wel meissie! Kus!

  @ Sanneke: Oh, grappig, de dames en de heren hebben elk hun eigen gewoonten, haha :) Leuk dat jullie wel al linkshandige spullen hebben voor Jip en Nisse, want dat werkt dus echt alleen maar als je dat vanaf het begin al gebruikt.. Heeft Rinke eigenlijk linkshandige spullen, zoals kurkentrekkers?

 10. sanneke Says:

  Hij heeft alleen een linkshandig aardappelschilmesje en dat heeft ie alleen maar omdat het een miskoop van zijn ouders was. Eerder draaiden we het mesje van het aardappelschilmesje gewoon even om, zo lukte het ook.

Leave a Reply

?>