Babylon

Posted By Annibal
Categoirzed Under: Uncategorized
Comments (10)

Aan het Centraal Station in Den Haag zit een overdekt winkelcentrum vastgeplakt van twee verdiepingen. Babylon heet het. Ik heb er vele voetstappen liggen omdat ik twee jaar vlak achter Babylon gewerkt heb en er bovendien een bioscoop in dit centrumpje gehuisvest was waar ik altijd érg graag kwam. Een bioscoop met een heel persoonlijke, gezellige sfeer: wanneer je er thee of koffie haalde kreeg je dit nog echt in een kopje geserveerd, met een koekje erbij. Hoe geweldig is dát? De films die er draaiden zaten een beetje tussen de blockbusters en de filmhuis-films in, het soort films waar ik doorgaans heel blij van word. Maar sinds een poos is die bioscoop dicht. Sterker nog, heel Babylon is gesloten: er wordt grootscheeps verbouwd en de bedoeling is dat het ergens in 2009 weer geheel vernieuwd de deuren kan openen (kan dat eigenlijk wel met draaideuren? Babylon had altijd hele grote draaideuren als ingang). Elke dag fiets ik er nu langs, want ik werk een gebouw of twee achter mijn vroegere werkplek. Elke dag kijk ik dan ook melancholisch naar die grote kranen die het casco van het gebouw volledig opnieuw aan het opbouwen zijn. Het zal nog wel een tijd duren eer het nieuwe Babylon toegankelijk is. En zou de bioscoop wel terugkomen? En nog net zo fijn zijn?

Ik vrees met grote vrezen. De plannen zoals ze er nu uitzien zijn werkelijk práchtig, maar ik vraag me af of er nog wel plaats is voor zo'n bijzondere bioscoop in het nieuwe concept. Kijk maar:

Het oude Babylon

Het Babylon van de toekomst

Of ons vertrouwde bios-je nog terugkomt, zullen we ergens in het komende jaar wel gaan merken. Voor nu hoop ik in elk geval dat de bouw soepel zal lopen en inderdaad op de geplande datum klaar zal zijn. Er zit namelijk nog een nadeel vast aan deze revisie: het fietspad aan de Babylon-kant is afgesloten vanwege alle bouwmaterieel, waardoor er op één van de drukste fietspaden van heel Den Haag twee rijrichtingen op één redelijk smal fietspad zijn geplempt. Jullie kunnen je wellicht enigzins voorstellen wat voor tafrelen dat oplevert in de spits ;-)

10 Responses to “Babylon”

 1. nelis Says:

  tsja… jaren 70 in pakken door iets van de 21e eeuw, gebeurt best vaak. maar of het mooi is, tsja..
  Hopelijk krijgen jullie je bios-je terug.
  xx

 2. Nien Says:

  Mijn God…..!!! Waarom moeten zulke karakteristieke, bijna knus te noemen gebouwen met een fijne geschiedenis vaak toch plaatsmaken voor Hoger, Beter, Presticieuzer, Meer, Glimmender…
  Wij vrezen ook voor ´ons´ filmhuis, wat volgend jaar samen zal gaan met de plaatelijke poptempel. Waar ze koekjes bij de thee en koffie serveren.

 3. B.A.R.T. Says:

  Als er een knusse bioscoop te vinden is na de her-opening dan gaan we een keer met z’n allen toch?

 4. janneman Says:

  ik vind de nieuwbouw op het plaatje wel mooi, maar nieuwbouw is vaak mooier op het plaatje dan in het echt. Ik hoop dat er plaats is voor zo een knusse bioscoop.
  wegwerkzaamheden hoe klein ook en de spits, gaan nooit samen :P

 5. sanneke Says:

  Hé, maar kijk wat zie ik nou? Het oude Babylon staat gewoon nog tússen het nieuwe Babylon! Wie weet gaat het meevallen, An!

 6. Nien Says:

  Nu zit ik iedere keer dat ik je log opzoek met dat nummer van David Gray in m’n hoofd…

  ;-D

 7. Eve Says:

  Je schrijft dat ze het casco aan het bewerken zijn, maar op het toekomstplaatje lijkt het oude gebouw gewoon ingepakt. Begrijp ik goed dat ze én ombouwen én de binnenkant op de schop gooien?

  Jammer.

  Ik heb er vaak gelopen met mijn oma. Vroeger. Toen zij nog op Scheveningen woonde met mijn opa. Tot zo’n 15 jaar geleden. Sindsdien loop ik er in mijn eentje even door als ik te tijd heb.
  Vervelend als iets met emotionele waarde gaat verdwijnen. Ik heb ooit een hele middagpauze gehuild omdat ze de straat opnieuw gingen bestraten en ik de nieuwe tegels écht niet mooi vond (vind!). Het verschil tussen 1897 en 1990 is zelf op die details erug groot. Voor mij was dat een reden om mijn vak te kiezen. Hoewel ik ook twijfelde over binnenhuisarchitecte (“maar dat is geen opleiding, dat is een cursus” zei moeders).
  Inmiddels ben ik er achter dat je niet altijd rekening kunt houden met emoties. Soms moet je ook gewoon door omdat de huidige situatie niet meer kán. Om wat voor reden dan ook. Wat die reden voor Babylon is, wil ik eigenlijk wel weten. Puur economisch vind ik hier een hele slechte reden, maar dat komt puur door mijn emotionele bad met het rare winkelcentrum.

 8. Annibal Says:

  @ Neel: Oh, echt? Ik vond het tamelijk uniek dat ze de oude bouw voor een deel gingen behouden. Ik ben wel erg benieuwd naar het resultaat, hoop in elk geval dat de bios terugkomt!

  @ Nien: Vernieuwing an sich vind ik helemaal geen slecht iets, maar van sómmige dingen vind ik het toch zó zonde.. Ik hoop voor jullie dat ook jullie filmhuis behouden zal blijven! Ennuhm, welk liedje is dat?? :)
  @ B.A.R.T.: Lijkt me een goed plan! Ik hou jullie op de hoogte :)
  @ Janneman: Klopt inderdaad. Zéker niet op zo’n drukke plek, voor maanden en maanden en maanden. Maargoed, we wachten maar af ;)
  @ Sanneke: Ik hoop het van harte! De voorkant van het gebouw blijft volgens mij redelijk in oude staat, dat zie je ook terug op de tweede foto. De achterzijde wordt volgens mij compleet vernieuwd. Als ik er nu langsfiets zie je daar alleen een betonnen geraamte staan, het is verder volledig gestript. Ben wél heel benieuwd hoor, want het zou potentieel wél weer een goede winkelplek voor mijn lunchpauze kunnen zijn!

  @ Eve: Ze gaan een deel van het oude gebouw intregreren in het nieuwe, maar de achterzijde van het oude gebouw ligt op dit moment helemaal uit elkaar. In hoeverre ze de binnenkant gaan herzien is moeilijk te achterhalen, maar ik denk dat ze er wel een hoop mee daan doen. Op de website wordt gemeld dat het de bedoeling is om er iets van te maken met veel licht en ruimte, en zoals je weet was het oude Babylon alles behalve licht. Er staat trouwens ook op de site dat er ook cultureel wel iets zal gaan komen in de nieuwe setting, wellicht een bioscoop of een theater. Ik maak daaruit op dat men nog niet met Euro Cinema (de eigenaar van de oude bios) om de tael is geweest en dat men dus nog moet kijken wat er gaat komen. Wel leuk dat jij ook fan bent :-)
  En ja, verandering he? Ik snap je drijfveer om te doen wat je nu doet nu ineens ook nóg beter! Wel leuk dat jij daar nu mee bezig bent. Ik begrijp je heel goed, wanneer je zegt dat je er verdrietig om kan worden wanneer ze zomaar van die bijzondere dingen vervangen. Ik snap heel goed dat je moet blijven vernieuwen, maar kom op.. Een beetje meer respect voor hoe het was mag best! Ik denk dat de beweegredenen voor Babylon toch echt met de centjes te maken hebben, volgens mij liep het allemaal niet meer zo lekker daar. De bios liep goed, maar voor de rest zag ik er de laatste tijd een hoop leegstand ontstaan (of zou dat weer te maken hebben met de wetenschap dat de boel op de schop ging?). Zou je die redenen eigenlijk ergens terug kunnen vinden?

 9. Erica Says:

  Jemig wat een verschil, dat ius wel jammer zeg.
  Ik help hopen dat jullie bios weer net zo terugkeert maar vrees ook met grote vrezen…
  Fijne zondag nog! Xx.

 10. Eve Says:

  Ik denk dat de redenen vooral achter de schermen eindeloos zijn besproken. Hoewel bouwprojecten in de provincie Zuid Holland het snelste afgerond zijn, denk ik dat zelfs bij jullie jaren wordt gepraat voordat er een schop in de grond gezet wordt.
  Een collega van me is bezig met een bioscoop. Verplaatsen of herbouwen. Ik heb begrepen dat er allerlei nieuwerwetse eisen zijn. Technologisch en op het gebied van klantvriendelijkheid. Verder zijn een bepaald aantal stoelen nodig om het rendabel te maken (en meer stoelen betekent vaak meer parkeerruimte). Alles bij elkaar is het best lastig een kleinschalige bios te realiseren. Eurobios is ook nog eens een keten. Niet dat dat alles zegt, maar die willen meestal toch groot-groter-grootst.
  Er moeten trouwens wel een aantal politieke besluiten zijn gevallen hierover. Die kun je terugvinden op de website van de gemeente. Best leuk om in de gaten te houden hoor. Als je op tijd bent kun je ook bezwaar maken en inspreken. Klinkt misschien alsof het geen zin heeft, maar een gemeenteraad is er om te luisteren naar de burger die spreekt en die stem af te wegen tegen de andere belangen.

Leave a Reply

?>