Files zonder X

Posted By Annibal
Categoirzed Under: Uncategorized
Comments (6)
Eén van de fijne dingen aan de vakantie-tijd is dat er véél leuke films in de bioscoop draaien. Van het weekend toog ik wederom richting de stad om een film te zien; deze keer was de keus gevallen op X-files: I want to believe. Met gemengde gevoelens, maar goede hoop.

En helaas helaas, ik moet eerlijk zeggen dat de gemengde gevoelens méér op de plaats waren dan de goede hoop. Ik zeg het niet graag, maar jémig, wat was dit een saaie, gemiddelde* film zeg. Slecht camerawerk en een flinterdun, niet al te geloofwaardig verhaal deden soms pijn aan je ogen. In de gemiddelde aflevering van de vroegere serie gebeurde meer dan in deze hele film, de weinige actie die er was was nauwelijks te volgen.. Maar het ergste vond ik eigenlijk nog, dat er geen échte X in deze file zat. Het enige bovennatuurlijke, onverklaarbare fenomeen was een man die misschien een psychische connectie had met de slachtoffers, maar dit had weinig om het lijf en kon wat mij betreft niet goedmaken dat dit éigenlijk simpelweg een 'gewone' speurtocht naar de dader was. Waar was het mysterie? Waar bleef het gevoel dat er nét iets te weinig van de sluier werd opgelicht, waardoor je continue uitgedaagd werd om te blijven kijken, na te denken, te gissen? Het enige denkwerk dat ik uiteindelijk heb gedaan tijdens deze film was waarom [SPOILER-ALERT!]onze overbekende FBI-agenten elkaar nog steeds bij de achternaam noemden, terwijl ze al enige jaren samenwoonden en samen zelfs een kind hadden verloren.[/SPOILER-ALERT!]

Uiteindelijk was er slechts één ding werkelijk geslaagd te noemen: een grapje over George W. Bush. Nothing much to go on, zeg maar. En ok, het aceerwerk van Gillian Anderson kon ook nog wel door de beugel. Dat Skinner nog even langs kwam fietsen was leuk. Maar verder.. Nee, niet doen. Dit is nu écht een typische film waarvan je je een paar maanden níet meer kunt herinneren waar 'ie over gaat. En misschien is dat maar beter ook. Morgen ga ik nog eens mijn geluk beproeven in de bios. Hellboy 2 wordt het dit keer. Ik heb zo'n gevoel dat deze film, na zulke saaie meuk, niet tegen zal vallen..

*: Misschien nog wel erger dan een slechte film: een film die gewoon helemaal niets doet. Niet goed, niet slecht. Vervangbaar. Zo vergeten. Als een kleine kruimel wit brood op een lege maag.

6 Responses to “Files zonder X”

 1. sanneke Says:

  En toch zorgt je recensie er voor dat ik het een intrigerende film vind. Stel je toch voor dat Rinke en ik elkaar uitsluitend met Ziermans en Blom aan zouden spreken. Dat zou toch tamelijk bizar zijn.

 2. Janneman Says:

  mmmmmmmmmmmmm was er ook al bang voor. maar aan de andere kant wil ik hem wel graag een keer zien, als x-file fan. misschien wachten tot die op tv komt….

 3. Eve Says:

  Gelukkig is een film kijken nooit verbonden aan een deadline en wachten we gewoon op de eerste de beste die hem ons aanbiedt. Ik had al zo’n vermoeden dat het niks zou zijn, maar wil hem eigenlijk toch wel graag zien. Over die achternamen, de enige verklaring die ik kan bedenken is dat ze zo het trauma van het mislukken van de relatie en/of het verliezen van het kind verwerken, ontkennen dat er ooit iets gebeurd is. Ver. Maar het zou kunnen.

  Laat je weten hoe Hellboy was??
  Ik hoorde vanmiddag dat Lars and the Real Girl een echte aanrader is. Dus als je een meer “verantwoorde” film wilt zien. Dialoque avec le Jardenier (hopelijk heb ik het goed gespeld, lees Gesprek met mijn tuinman) is dan ook een aanrader.

 4. Jackie Says:

  Keej, niet kijken dus. Ik had al zoiets verwacht.

 5. Annibal Says:

  @ Sanneke: Dat is nu precies waar ik ook de hele tijd aan moest denken. “Hé, Janssen, kun jij ff de kleine verschonen?” Klinkt toch wel een stuk meer alsof je het tegen een toevallig voorbij wandelende passant hebt :-P
  @ Janneman: Dat zou ik ook doen, of uit de uitverkoopbak plukken op dvd wanneer ‘ie er ligt voor een euro of 6. Of downloaden ofzo.

  @ Eve: Hellboy was leuk! Lekker cult, deed me op de één of andere manier soms een pietsie beetje denken aan Zebraman. Heb je de eerste Hellboy ook gezien? Ow, dank je wel voor de tips, ik ga ze opzoeken!

  @ Jackie: Jammer idd..

 6. B.A.R.T. Says:

  Bedankt voor de waarschuwing, de film stond namelijk wel op ons lijstje…

Leave a Reply

?>