Over de nacht

Posted By Annibal
Categoirzed Under: Uncategorized
Comments (7)

Met het verkrijgen van voldoende nachtrust heb ik het lang niet altijd even gemakkelijk. De afgelopen weken, of misschien wel maanden, waren erg vervelend in dat opzicht: ik sliep heel slecht, werd snel en vaak wakker, lag uren te staren naar het plafond en viel dikwijls pas na uren wakker liggen weer in slaap. Het liefst zo een kwartiertje of 3 voordat mijn wekker weer ging natuurlijk, voor het maximale brakheids-effect.

Al tijdens mijn burn-out kwam ik samen met mijn huisarts tot de conclusie dat deze problemen bij mij veelal het gevolg van stress zijn en ook hier leek deze bevinding weer van toepassing: ergens werken terwijl je erachter bent gekomen dat je liever iets anders wil doen eiste zijn tol. Nu, met een beetje hulp van de huisarts én een nieuwe baan op stapel gaat het alweer stukken beter; als vanouds slaap ik vaak weer als een blok gewapend beton. Omdat het in mijn hoofd echter nog niet volledig rustig lijkt te zijn heb ik de laatste tijd wel 'last' van andere creatieve uitingen van mijn onrust tijdens het slapen: ik droom als een gék!

Sommige dromen zijn op z'n minst interessant te noemen; zo droomde ik al twee keer over race-auto's*. In één droom had ik een gigantisch race-parcours in mijn bezit, waarop ik en Wim (bijna zonder uitzondering de persoon met wie ik al mijn nachtelijke avonturen beleef) flink konden scheuren met onze uitgebouwde bolides. Eén nadeel: als je eenmaal boven was (het was een soort trechter omhoog) moest je stoppen en overstappen in een skelter, anders mocht je het practisch verlaten woestijndorpje dat bovenop het parcours lag niet in.

In mijn tweede autodroom gingen ik en Wim naar een autobeurs en ik besloot dat ik daar in mijn nieuwe auto naartoe zou gaan om de blits te maken: ik had namelijk net een groene** Formule 1- auto op de kop getikt. Met gevaar voor eigen bekeuring (zelfs in mijn droom was ik ervan doordrongen dat ik de weg er niet mee op mocht) reed ik over de grote weg naar de beurs, alwaar ik enige moeite had met parkeren (hij bleek toch wel een stukje groter en breder als ik dacht en achteruit rijden kon 'ie niet). Gelukkig maakte het kleine stukje rijden, waarin ik het toegestroomde publiek liet zien hoe snel 'ie wel niet was, weer veel goed ;-)

Andere dromen zijn verontrustender, zoals ik eigenlijk méér van mezelf gewend ben. Zo was er vannacht een jongetje dat mishandeld werd door zijn vader (kinderen moeten het nogal vaak ontzien in mijn dromen) die ik 'hielp' door hem regelmatig stiekum van whisky te voorzien zodat hij zich lam kon zuipen en zat ik in een tweede droom vast op een andere planeet als waar ik hoorde te zijn met een groepje nerveuze meisjes en een clown (??). Om de tijd te doden maakte ik maar gewoon veel foto's en ontweek ik telkens de gesprekken over "wat nu als we hier nóóit meer weg komen??" Wat er verder allemaal gebeurde weet ik niet zo goed meer, maar ik weet nog wel dat er íets gebeurde waardoor de hoofden van twee van die meisjes implodeerden en de clown daar iets extreem droogs over zei (en vervolgens begon te huilen, zodat alle make-up uitliep).

Hoe het ook zij, al lig ik in de nacht stúkken minder vaak wakker, druk heb ik het dus nog steeds. Vandaar dat ik vanavond eens even flink de beest uit heb gehangen bij de Ikea: een nieuw hoofdkussen en nieuwe nachtkastjes hebben we meegenomen. Met een beetje geluk helpt meer opgeruimdheid rondom ons bed*** met de rust in mijn hoofd en biedt het nieuwe kussen dusdanig meer steun in mijn nek dat ik ook dáár weer fijner van ga slapen. We zullen zien!

************

En tja, nu we tóch bij de Ikea waren.. Hebben we ook meteen even twee kattenspeelgoedjes gekocht. En een hip kattenkussen (zie foto). Een tijdschriftenrek. Een nieuwe afwasborstel. Een servettenstandaard en nieuwe snijplankjes. Plastic bakjes in blije kleurtjes. Ohja, en ook maar gewoon paneelgordijnen voor on de woonkamer, met bijbehorend ophangsysteem. En een opklapbare hoge barkruk met rugleuning, die ik mee kan nemen op visagie-klussen (zodat mijn model nooit meer te laag zit; goed voor mijn rug!).. Maarehm, we hebben ons ingehouden hoor: de prullenmand voor in de studeerkamer hebben we toch maar níet meegenomen ;-)

*: Ik heb het voor de zekerheid even opgezocht en volgens het droomwoordenboek dat ik raadpleegde blijkt autorijden voor je carrière te staan, waarbij de soepelheid danwel stroefheid waarmee de auto vooruit komt érg veelzeggend is. Best leuk om over racewagens te dromen dus..
**: Om de één of andere wazige reden was dit van significant belang.
***: Nu hebben we tafeltjes, dus alles dat er niet oppast, zoals mijn boeken, DS en knuffels zwerft rond op de grond.

7 Responses to “Over de nacht”

 1. miek Says:

  poeh, dat klinkt ook best vermoeiend, zo heftig dromen! ik ken het ook hoor, er zijn perioden dat ikw erkelijk niet emer weet wat ik gedroomd heb en wat echt egbeurd is; ik droom heel gesprekken met mensen. erg vaag!

 2. Erica Says:

  Ik slaap de laatste weken ook weer erg slecht dus dit komt me erg bekend voor. Ook het rare dromen trouwens.. Gelukkig ben ik 95% van wat ik heb gedroomd alweer kwijt als ik 5 minuten wakker ben… Van zo intensief dromen word je gewoon nog veel meer moe….
  Hopelijk slapen we als onze nieuwe banen beginnen weer heerlijk rustig en ontspannen! Kus!

 3. nelis Says:

  ik heb sinds dinsdagochtend 7 uur smorgens tot nu ongeveer 7,5 uur slaap gehad… lang leve koffie en cup a soup ;) knuff!

 4. Myrna Says:

  Het kattenkussen vind ik zo gaaf! Ik heb het al vaker zien liggen bij Ikea en ik zou er bijna een kat voor aanschaffen, zo leuk vind ik het :-)
  O, en de term maximaal-brakheidseffect wil ik wel van je overnemen. Sinds ik zwanger ben is het om 4.00 klaarwakker zijn en dan een half uurtje voor de wekker in slaap vallen. Nu met de zomertijd was het deze week helemaal dra-ma-tisch. Ik verheug me er nu al op dat ik morgen eens geen wekker hoef te zetten.

  En een mens kan wat afdromen he? Vind het altijd interessant. Ik droom veel van afscheid nemen van mijn familie en ons oude huis: geen leuke dromen, maar ik leg de link dat het is omdat ik nu mijn eigen gezinnetje krijg en dan toch iets verder af kom te staan van het gezin van mijn ouders. Blijft intrigerend…

 5. Kell Says:

  Over het nachtrust-probleem stonden laatst een heleboel (volgens mij wel bruikbare!) tips!!!! in de VIVA

 6. Annibal Says:

  @ Miek: Nou, om eerlijk te zijn is dat het ook best wel, al moet ik zeggen dat ik an sich best wel heel lekker slaap. Ik heb het alleen continue zo druk in de nacht, heel raar is dat. Toevallig ben ik ook redelijk goed in het onthouden van mijn dromen, dus wéét ik ook waar het vandaan komt. Ik herinner me vaak 2 a 3 dromen per nacht!

  @ Erica: Hey, jij ook al?? Irritant! Ja, klopt inderdaad, bij mij blijven mijn dromen wel vaker hangen, maar zelfs al onthou je ‘m niet, dan blijft vaan het ‘gevoel’ uit die droom hangen. Ja, vind ik nou ook, daar gaan we voor!! Kus!

  @ Neel: Wow.. Heb je dat expres gedaan (zeg maar), of kun jij ook al niet slapen? Kus!

  @ Myrna: Ik kon het kussen inderdaad NIET laten liggen, al vond ik ‘m eigenlijk te duur. Niet dat ‘ie nu echt zo duur is hoor, maar ik ken mijn katten en weet dat als je iets koopt voor ze dat je ECHT te gek vind, negeren ze het compleet. Nu heeft Beertje er al één keer ‘CPR’ op staan doen, maar verder laten ze ‘m links liggen. Maar ik heb hoop..

  En be my guest, haha! Bizar dat jij er óók al last van hebt, zou er misschien toch iets in de lucht zitten? En zomertijd, ja, daar word ik ook altijd heel naar van. Symbolisch inderdaad, jouw dromen. Is het gevoel dat je in die dromen hebt ook naar, of is het dan meer afstandelijk? Intrigrerend vind ik het zeker, vandaar dat ik het ook wel een fijn iets vond toen ik las waar autorijden in dromen voor staat :-)
  @ Kelly: Oh, echt? Ik heb de afgelopen weken een paar keer een Viva gekocht (normaalgesproken lees ik ‘m nooit), maar díe heb ik dan net weer gemist :-(

 7. janneman Says:

  dromen, soms word je er zo moe van. ik wilde vandaag een boek kopen bij de ikea over opruimen, maar man vond dat onzin. Hij zei dat ik best weet hoe het moet. nu heb ik spijt, maar binnenkort toch maar weer eventjes bij de ikea langs.

Leave a Reply

?>