material girl

Posted By Annibal
Categoirzed Under: Uncategorized
Comments (9)

Wanneer is een mens materialistisch? Volgens de van Dale betekent materialisme 'sterke gehechtheid aan geld en goederen'. Als ik het vanuit deze betekenis bekijk ben ik redelijk materialistisch: ik heb een boel dingetjes om me heen verzameld waar ik heel blij van word en die ik mis als ik ze niet heb. Zoals mijn mooie boeken. Mijn 8-bits Nintendo. Bepaalde CD's. Mijn afgetrapte Reef-gympjes. De ketting die ik al een paar jaar draag. Natuurlijk ook veel foto's, of bezittingen die ik heb van mensen die er niet meer zijn, maar niet alle spulletjes waar ik van hou hebben ook écht een sentimentele waarde; meestal ben ik gewoon erg aan ze gehecht omdat ik ze fijn vind om om me heen te hebben. Maar mezelf materialistisch noemen doe ik niet graag, het klinkt zo negatief. Alsof ik altijd maar méér wil, alleen maar waarde hecht aan materiële zaken, anderen dingen misgun.

En tóch ben ik vandaag blij. Door spullen. Vandaag werd ik namelijk gruwelijk verwend: mijn nieuwe, échte krantenlopersfietstas* kwam binnen. Een nieuw vriendinnetje van mij, Saskia, kwam langs om met mij te winkelen én om mij haar supermooie, niet meer in gebruik zijnde visagistenkoffer over te dragen. En ja, ook die twee grote dozen die de postbode kwam brengen waren voor mij: omdat het er toch wel héél erg op begon te lijken dat mijn computer bezig was dood te gaan** kwam er een nieuw model binnen. Nu kan ik dus wálgelijk veel spullen (haha) vervoeren middels mijn fiets, waaronder ál mijn visageer-spulletjes omdat die nu in één geweldige koffer passen en als ik dan thuis kom kan ik computeren tot ik erbij neerval zónder vast te lopen :-D

Hóe veel verwennerij kan een mens aan op één dag? Te veel. Maar for what it's worth: ik ben er écht, oprecht, héél erg blij mee. En niet alleen vandaag, maar ook de komende weken, maanden en jaren. Want voor mij is dát de reden dat ik mezelf geen materialist hoef te vinden: de waarde die ik hecht aan deze spulletjes is oprecht, én blijvend. Ik heb niet continue nieuwe aanwinsten nodig om gelukkig te zijn. Over vier jaar brul ik nog stééds dat ik zo blij ben met mijn koffer. Of met mijn fietstassen. Net zoals ik dat nu doe met mijn mooie boeken. Mijn Reef-gympen. Of mijn ketting.

*: Hoera voor de fabrikant, die mij na mijn brutale mailtje of ze er óók niet eentje aan een particulier wilden verkopen, prompt aan de telefoon hingen om te vragen welke kleur ik wilde!
**: En niet voor niets, zo bleek toen Paul eenmaal mijn oude pc openschroefde om er iets uit te halen: naast de reeds eerder ontdekte euvels (extreme hitte en een gammele harddisk) bleken de condensatoren óók nog eens te lekken..

9 Responses to “material girl”

 1. janneman Says:

  Ik vind het vooral de sport om dingen voor elkaar te krijge voor zo min mogelijk geld. Al moet ik eerlijk bekennen, ik heb teveel spullen. Toch maar eens op een rommelmarkt gaan staan.

 2. Marieke Says:

  Zingt: “Het zijn de kleieieine dingen die het doen, die het doen, het zijn de kleieine dingen die het doen”.

 3. Nien Says:

  Het feit dat jij de hele dag ongetwijfeld hebt lopen stuiteren van blijdschap vanwege de komst van bovengenoemde spullen… maakt toch duidelijk genoeg dat je niet materialistisch ingesteld bent? ;-) Voor zover ik het altijd gezien en begrepen heb, heeft materialisme te maken met het bijna obsessief willen vergaren van meer, meer, MEER. En op een keer de waarde niet meer inzien van de buit die binnen is.
  Dusseh… geniet jij maar lekker schaamteloos verder!

  (En heeft iedereen dat niet: van die spullen die je pas kort of al langer bij je hebt en het liefst nooit meer af zou staan? Om wat voor reden dan ook, meestal inderdaad toch wel sentimentele redenen).

 4. Erica Says:

  Wat een leuke blije dingen allemaal!!!
  Ben wel erg nieuwsgierig naar je fietstassen nu.. Welke kleur heb je gekozen???
  Geniet maar lekker van alle fijne spulletjes!

 5. Martine Says:

  Ben het wel met Nien eens, volgens mij ben jij niet echt materialistisch hoor (dat woord klinkt zo negatief). Je bent gewoon heel blij met spullen die je leven aangenamer maken! Niks mis mee! Geniet ervan!

 6. Pa Says:

  Hoi Naknak
  Materialisme is alleen maar meer willen hebben.
  Niet meer blij zijn met de dingen die je hebt.
  Een ander niet meer helpen, omdat je dan zelf iets moet laten.
  Deze eigenschappen heb je gelukkig niet.
  Je bent alleen maar door hard werken en met verstand bezig om voor elkaar te krijgen, een blij leven te creeren.
  Helemaal goed!!!!!!!!
  H.v.j

 7. Myrna Says:

  Yep, helemaal mee eens: materialistisch is toch echt anders. Gewoon lekker genieten van die kleine dingetjes – word ik ook vaak vrolijk van!

 8. Annibal Says:

  @ Janneman: Haha, zo eentje ben ik er ook inderdaad, als je hoort voor hoevele geld we mijn nieuwe pc hebben samengesteld ga je lachen.. En ja, dat is inderdaad wel een eigenschap die spullen lijken te hebben: ze hopen zich op en klonteren samen :S
  @ Marieke: Hum, ik kan even geen ‘je hebt gelijk’- liedje bedenken ;-)
  @ Nien: Thnx love :-) Het is alleen wel eens raar, waar ligt de grens? Gelukkig weet ik wel van mezelf dat ik geen hebberig mens ben, dat scheelt :-)

  @ Martine: Thnx! (K)!

  @ Papa: Dat ben ik inderdaad niet, gelukkig. Ik denk dat je dan een heel ongelukkig leven hebt, bah! Wij weten wel beter he? Ook een Alto uit ’86 kan een mens blij maken, of een simpele zonsondergang.. Ik ook van u!

  @ Myrna: Heerlijk he? Wat een geluk om kleine dingen óók te kunnen warderen..

 9. Erica Says:

  Ik kan niet meer op dit stukje reageren krijg telkens deze melding: “Je reactie is niet opgeslagen omdat het hetzelfde is als een eerder reactie.” Terwijl mijn 2e reactie toch echt niet op die eerste leek.. :(

Leave a Reply

?>