Taartjes bakken

Posted By Annibal
Categoirzed Under: Uncategorized
Comments (6)

Op het laatste moment bedenken dat je 'nog even snel' twee taarten voor kerst wil bakken (voor elke kerstdag één) terwijl je de spanningsboog van een bos uien hebt, is niet zo'n goed plan. De taarten zijn op zich wel aardig geworden:

Maar om een lang verhaal kort te maken:

- ik heb verkeerd ingeschat hoeveel ingrediënten ik nodig had waardoor ik nu met een halve liter (!) verse, nog niet geklopte slagroom én een grote bak wèl voorgeklopte slagroom in mijn maag zit (en we zijn niet eens thuis met kerst, for crying out loud!),

- ik heb gigantisch zitten klooien met het uitwegen van het deeg, omdat ik deeg voor twee taarten in één keer had gemixt zodat ik vervolgens met één perfecte en één quasimodo-taart kwam te zitten (verkeerd verdeeld dus),

- Ik had bedacht dat het leuk was de taarten eens met iets anders dan marsepein te bedekken en besloot een recept uit te proberen voor ganache (dat is chocolade gesmolten in kokende slagroom, waarbij je het mengsel dat hier uit komt vervolgens over je taart heen giet) en daarbij maakte ik 2 fatale denkfouten: 1. ik had nooit bedacht dat witte chocolade niet wit blíjft wanneer je 'm smelt, waardoor mijn voorgenomen witte taartjes ineens een soort van geel werden en dus totaal geen gelijkenis meer vertoonden met het ijs, dat ik wilde dat ze voorstelden; 2. ik had mij de voorstelling gemaakt dat ganache een soort slagroom-achtig mengsel zou zijn dat behoorlijk stijf is, maar dat is het dus niet. Als gevolg daarvan is het doorzichtig en kun je de taart er dus gewoon doorheen zien :-(

- Ik besloot de pinguïns die ik wilde maken niet van marsepein te kneden zoals ik normaalgesproken doe, want ik had nog rolfondant (is een klein beetje te vergelijken met marsepein qua wat je ermee kan doen, maar dan smaakt het anders, is het veel witter en heeft het een andere structuur). Die rolfondant had ik slechts één keer gebruikt toen ik 'm uit wilde proberen en nu weet ik weer waarom ik meteen weer terug ben gegaan naar het gebruiken van marsepein: rolfondant droogt zó snel in dat je het continue weer zacht moet kneden en als het dan eenmaal weer zacht is, plakt het ook meteen alsof je met een nat spekkie zit te rotzooien. Irritant!!

- Om de taarten tóch nog wit te krijgen strooide ik (na een slimme brain-wave van mijn moeder) poedersuiker over de taarten. Máár… Ganache droogt niet echt (wordt wel stijf, maar blijft plakkerig), waardoor de poedersuiker dus nat wordt. En wat gebeurt er met natte poedersuiker? Die zie je niet… *Zucht*

Q: En, spelende vrouw, wat heb je nu geleerd?
A: Dat ik nooit ingewikkelde last-minuteprojecten moet bedenken wanneer ik met een burnout thuis zit en dus geen ingewikkelde projecten aankan. Dan ga ik huilen.

On the upside, however: de katten zijn de hele middag zo druk bezig geweest met bietsen om een likje deeg/slagroom/whatever dat ze nauwelijks tijd hebben gehad de kerstboom af te slachten én… Er is een cadeau'tje bijgekomen onder de boom :-D

- Aantal katten dat de top van de boom bereikt heeft: 1
- Aantal katten dat tot halverwege de boom heeft weten te klimmen: 5
- Aantal katten dat op z'n gemakje gaat liggen pitten in de boom: 2
- Aantal keren versiering moeten terughangen in de boom: 19
- Aantal stuks versiering terug moeten hangen in de boom: 22
- Aantal gepikte kerstballen: 4
- Aantal pogingen tot diefstal van slingers: 16
- Aantal gesloopte slingers: 2
- Aantal geknakte takken: 5
- Aantal kapotte lampjes: 0
- Aantal keren katten weg moeten jagen bij de boom: definitief de tel kwijt
- Aantal keren kerstboom ongevallen: 0 (over de standvastigheid van dit cijfer zijn we redelijk positief, sinds de kerstboom middels visdraad aan een haak in het plafond is vastgemaakt)
- Aantal keren dat de boom een kwartslag is gedraaid: 1
- Aantal keren de boom weer rechtgezet: 1
- Aantal cadeau'tjes onder de boom: 2

6 Responses to “Taartjes bakken”

 1. Erica Says:

  Omdanks dat het niet helemaal zo ging als je wilde zien ze er(vooral die linkse) toch goed uit! Smaken zullen ze vast ook wel.
  En idd weer wat geleerd. Probeer je niet dan weet je t niet.
  Had de kerstboom ook eem dagje rust.. ;-)

 2. Sjoerd Says:

  Lieve schat, die dingen zien er vet lekker uit!

  Daar mag je alleen maar huilen om van blijdschap, juist omdat het wat klunzig verliep en een geweldige eindresultaat is behaald… Trots kun je zijn :D
  (K)!
  Sjoerd

 3. Sjoerd Says:

  (Alsof een Quasimodo taart minder lekker zou smaken ;-))

 4. Vedat Says:

  Nou vraag ik mij toch iets af, Annibal. Jij hebt voor iedere kerstdag een taart gemaakt, maar jullie zijn niet thuis.
  Overigens, dat van kleur verschieten, dat gebeurt vaker hoor, ook bij mensen. Als je je schaamt kun je rood worden en als je hitsig bent, dus opgewarmd wordt net als de taarten, dan krijg je ook een andere kleur. Je bent dan, zoals ze dat noemen, geel of maak ik nu een schrijffout?

 5. Annibal Says:

  @ Erica: Haha, dat is waar :) Het was ook geen ramp hoor, maar ik moest gewoon even uitrazen :) Vandaag heb ik vooral zin om ze op te eten ;)
  @ Sjoerd: Jij bent lief, dank je wel :) (K)

  @ Vedat: Ja? Da’s toch alleen maar handig? Dan kunnen we voor elke kerstdag één ouderpaar een taart cadeau doen en metéén helpen ‘m op te eten ;) :S Ik heb geen idee wat voor kleur je dan bent. En D.U.S.H.I. van B.A.R.T. is dan ook weer een ander verhaal, zij is altijd maar één kleur :)

 6. B.A.R.T. Says:

  Toch smaakt dit verhaaltje naar meer ;)

Leave a Reply

?>