Bruce

Posted By Annibal
Categoirzed Under: Uncategorized
Comments (7)

Sinds ik hard bezig was een burnout te kweken (en sinds enige tijd: te hebben) lukte het me niet meer goed me op boeken te concentreren. Hoe graag ik ook lees, ik kwam er gewoon níet in. Verder als het wekelijkse Volkskrant-magazine en een beetje door het Elf Fantasy Magazine bladeren kwam ik dan ook niet meer. Ik bleef het wel stug proberen: in onze boekenkasten staan nog een paar boeken die me al tíjden toeschreeuwen dat ze gelezen willen worden en ik wíl gewoon zo graag..

Vanochtend, zomaar ineens, wierp het z'n vruchten af dat ik stug boeken naast mijn bed bleef leggen en probeerde 'gewoon even wat hoofdstukken te proeven': ik was vanmorgen héél vroeg wakker, maar de zin om eruit te gaan ontbrak. Ik pakte het boek dat al sinds ik 'm voor mijn verjaardag kreeg ergens bovenaan mijn 'to read'-lijstje prijkte: de biografie van Bruce Campbell. Het boek (If Chins Could Kill: Confessions of a B-movie Actor geheten) is geschreven door één van mijn all-time favoriete acteurs en gaat over zijn leven, dat zich voornamelijk aan de minder goede zijde van de film-industrie heeft afspeeld (tot nu toe dan). Het is nu niet bepaald, dat ik een mega-fan ben die ál zijn werk kent en idolaat is van ál zijn acteerprestaties, maar toch vind ik hem briljant. Alleen zijn rollen in de briljante cult-klassiekers de Evil Dead-Trilogy* en Bubba Ho-tep** zijn al voldoende om bij mij eeuwige roem te verwerven. En vanochtend.. Sloeg ik dus aan het lezen. En lezen. En lezen. Tussendoor liep ik naar het strand en weer terug en las weer vrolijk verder. En nu is het boek bijna uit. En écht waar: voor iedereen die van films houdt (óf van smart-ass humor), is het boek een aanrader. Het verhaalt niet alleen over het leven van Bruce Campbell als acteur, maar geeft ook een uniek kijkje in de keuken van de filmwereld; zowel de Hollywood-scene als die van de independent films wordt van achter de schermen belicht. Ik wás al heel blij dat ik het boek kreeg toen ik mijn verjaardag vierde, als rechtgeaard cinefiel ben ik er nu nóg blijer mee: op een verfrissende, humoristische en meeslepende manier vertelt Campbell over de wereld van het film-maken (en schopt en passant nog even tegen wat schenen, kan ik me zo voorstellen). Bruce, je bent een held!

*: Een drietal horrorfilms over 'the Book of the Dead', een oud toverboek met daarin spreuken die de doden tot leven wekken en aan het moorden doen slaan, met in de film de meest bizarre plotwendingen, verhaallijnen en camera-acties die je voor mogelijk houdt; zo hakt Ash (Bruce's karakter) in deel II zijn door demonen bezeten hand af omdat die hem probeert te vermoorden en monteert vervolgens een kettingzaag op het stompje. Alleen al vanwege deze 3 films is Bruce Campbell dé held van Cultfilm-liefhebbers over de hele wereld; de bezeten blik in zijn ogen alleen al was minstens drie oscars waard geweest as far as I am concerned ;-) De eerste Evil Dead-film was overigens óók de aller-allereerste feature film van regisseur Sam Riami, die o.a. fuore maakte met de films Darkman met Shindlers List-acteur Liam Neeson en Spider-man I en II. Ook Evil Dead II en III zijn van zijn hand.

**: De briljantste cult-film van de afgelopen jaren met het absurdste verhaal dat ik ooit in een film voorbij zag komen: Elvis en John F. Kennedy leven allebei nog en zijn opgenomen in hetzelfde bejaardentehuis. Eén euvel: niemand gelooft ze. Elvis heeft tijdens zijn hoogtij-dagen van identiteit geruild met een professionele Elvis-immitator waardoor iedereen nu denkt dat hij een nep-Elvis is en John F. Kennedy wordt door niemand geloofd omdat de CIA hem zwart heeft gemaakt en hij nu als neger door het leven gaat. Samen gaan ze de strijd aan met een in het bejaardentehuis ronddolende mummy die de zielen van de bejaarden steelt via hun anus… Briljant!!)

************

En daar vergeet ik nog bíjna de tussenstand, hoe is het mogelijk? Lees en huiver ;-) :

- Aantal katten dat de top van de boom bereikt heeft: 1
- Aantal katten dat tot halverwege de boom heeft weten te klimmen: 5
- Aantal katten dat op z'n gemakje gaat liggen pitten in de boom: 2
- Aantal keren versiering moeten terughangen in de boom: 13
- Aantal stuks versiering terug moeten hangen in de boom: 19
- Aantal gepikte kerstballen: 3
- Aantal pogingen tot diefstal van slingers: 13
- Aantal gesloopte slingers: 1
- Aantal geknakte takken: 5
- Aantal kapotte lampjes: 0
- Aantal keren katten weg moeten jagen bij de boom: definitief de tel kwijt
- Aantal keren kerstboom ongevallen: 0 (over de standvastigheid van dit cijfer zijn we redelijk positief, sinds de kerstboom middels visdraad aan een haak in het plafond is vastgemaakt)
- Aantal keren dat de boom een kwartslag is gedraaid: 1
- Aantal keren de boom weer rechtgezet: 1

Eet smakelijk (yup, ze is de slinger aan het opeten, al is dat niet zo goed zichtbaar op de foto)

7 Responses to “Bruce”

 1. Janneman Says:

  Als je nog meer easy te lezen boeken zoekt, can ik je de wicca serie van cate tiernan aanbevelen. Even door het hoge highschool gehalte heen lezen en het leest zo weg. verwacht geen literaire hoogstandjes. maar gewoon lekker leesplezier.

 2. Janneman Says:

  Wel iets minder extreem dan die zielenstelende mummy

 3. Erica Says:

  Ik ken de beste man niet, maar ben erg blij dat je zo van zijn boek kan genieten!
  Heerlijk die tussenstand weer! Kerstslinger is de echte delicatesse, weer wat geleerd! ;-)

 4. neliss Says:

  verbaast me nog dat je spul over hebt om in de boom te hangen.. of is er nog niks stuk gegaan? ;) x!

 5. Carrie Says:

  Fijn dat je de rust hebt gevonden voor een boek.
  Als je je zelf de tijd geeft komt alles vanzelf weer.
  Bedenk steeds die burn-out heeft ook jaren nodig gehad om boven te komen.

  Veel liefs, mamsl-)I-)

 6. Vedat Says:

  Wel flink zeg. Naar het strand lopen en ook nog terug, neem ik aan. Boek lezen en dan nog de kerstboom in goede stat houden. Kun je niet beter de katten in de kerstboom hangen. Ze willen er immers toch zijn.

 7. Annibal Says:

  @ Janneman: Oh, dank voor de tip, daar heb ik inderdaad recensies van gezien. Ik ga ‘m onthouden, dank je wel :) En tja, veel bizar-der als het verhaal van Bubba Ho-Tep krijg je ze ook niet, volgens mij ;-)
  @ Erica: Grote kans dat je ‘m wel eens voorbij hebt zien schuiven hoor, maar dat zijn vaak kleine rollen dus dan weet je het niet :) Hij speelt bijv. ook kleine rollen in Spider-man I en II… Haha, hier thuis wel ja. Net als de kerstboom zélf trouwens, de enige reden waarom ‘aantal katten dat probeert de kerstboom op te eten’ er niet bijstaat in de teller is omdat ik de tel dáárvan al na 10 minuten kwijt was :-P
  @ Nelis: Haha, nee, alleen een slinger, tot nu toe (en die doet het nog wel hoor, er zijn alleen wat happen uit nu). We zijn dan ook wel voorbereid: al onze kerstballen zijn van plastic, piepschuim of een soort van papier-maché-achtige troep, de ‘gewone’kerstlampjes (van die kleintjes die je tegenwoordig overal hebt) zijn ingeruild voor de 30 jaar oude grote lampen van mijn ouders omdat ze die kleintjes stukvreten (na 4 x kortsluiting op één dag was ik daar mijn eerste kerst mèt de katten al wel achter ;)) en verder hebben we dus de kerstboom verankerd aan het plafond. Dat scheelt een hoop ;-)
  @ Mama: Ik ook :) Het is gewoon heel leuk om over de filmwereld achter de schermen te lezen als je een grote filmfan bent :) Ik weet het, en het komt ook wel weer.. Maarja, het is soms lastig.. Liefs terug!!

  @ Vedat: Yup, wilde even testen hoe lang het lopen was. Op een paar minuten na een half uur tussen de benedendeur hier en de eerst gymp in het zeewater (bij hoogwater, overigens). Maar was wel even fijn, ik hou van wandelen.. Haha, wij hebben ook wel overwogen, de katten als versiering te gebruiken, alleen die zijn zo zwaar.. En probeer dan maar eens te kiezen, wie de piek moet zijn.. :-P

Leave a Reply

?>